Υλικά
220 γραμ. αλεύρι
100 γραμ. βούτυρο κρύο σε κομματάκια
2 κ.σ. κονιάκ
1 αβγό
1/4 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο και ανακατεύουμε με μίξερ ή σύρμα. Προσθέτουμε το αβγό ελαφρά χτυπημένο και το κονιάκ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη σφιχτή ζύμη. Την κάνουμε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Κόβουμε τα 3 μήλα σε κομμάτια (κάθε μήλο στα 8). Τα βάζουμε σε βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό και 1 κ.γ. κανέλα, σκεπάζουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 8-10’ μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν. Στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια 1,5-2 εκατ. περίπου. Κρατάμε το σιρόπι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Αλείφουμε με βούτυρο μια φόρμα διαμέτρου 26 εκατ. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστών. Ρολάρουμε πάνω στον πλάστη το μισό και το μεταφέρουμε πάνω και μέσα στη φόρμα. Μοιράζουμε στη βάση τα κομματάκια των μήλων που βγάλαμε απ’ το σιρόπι και τις σταφίδες. Κόβουμε τα υπόλοιπα μήλα σε λεπτές φέτες (3-4 χιλ.), τα τοποθετούμε πάνω τους και με το κουτάλι μοιράζουμε 2-3 κ.σ. από το σιρόπι. Πασπαλίζουμε με την έξτρα κανέλα και ψήνουμε στο φούρνο για 45-50 λεπτά.