ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ

ΚΗΡΗΘΡΑ ΚΑΙ ΓΥΡΗ

Δύο εκλεκτά φυσικά μελισσοκομικά προϊόντα με ευεργετικές και θρεπτικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Χωρίς καμία επεξεργασία, ακριβώς όπως παράγονται από τις μέλισσες. Συλλέγονται από περιοχή ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000, μακριά από οργανωμένες και εντατικές καλλιέργειες, σε έναν τόπο αμόλυντο και πλούσιο σε βιοποικιλότητα.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η κηρήθρα είναι ένα φυσικό προιόν που κατασκευάζεται από τις εργάτριες μέλισσες κυρίως από κερί (περίπου 90%) και γύρη με πρόπολη (περίπου 10%). Οι μέλισσες χτίζουν τις κηρήθρες με εξάγωνα κελύφη, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους, δημιουργώντας έναν πολύγωνο πρισματικό χώρο (κελιά). Δημιουργούν αυτούς τους χώρους για να διασφαλίσουν την επιβίωση και την ευημερία της κοινότητάς τους, αφού εκεί αποθηκεύουν το μέλι που είναι η τροφή τους και τη γύρη που συγκεντρώνουν από τα άνθη, την οποία χρησιμοποιούν ως τροφή για τα νεογνά. Για να κατασκευάσουν οι εργάτριες μια ολόκληρη κηρήθρα απαιτούνται 450 γραμμάρια κεριού, τα οποία παράγουν αφού καταναλώσουν περίπου 4 κιλά μέλι. 

Κατά τη συγκομιδή του μελιού το μέλι εξάγεται από την κηρήθρα και η δομή της παραμένει αυτούσια και επιστρέφεται στην κυψέλη για να επαναχρησιμοποιηθεί από τις μέλισσες.  

Ένας μικρός αριθμός φρέσκων, νέων κηρηθρών στις οποίες οι μέλισσες έχουν αποθηκεύσει το μέλι τους, αφαιρείται από την κυψέλη και αφού τεμαχιστεί διατίθεται ανέπαφη στο καταναλωτή, έτσι ακριβώς όπως την δημιούργησαν οι μέλισσες.

 Η κηρήθρα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, αντιοξειδωτικά, και ιχνοστοιχεία προσφέροντας θρεπτικά οφέλη για τον οργανισμό. Το κύριο συστατικό της είναι το ακατέργαστο μέλι, το οποίο περιέχει ένζυμα που προσδίδουν τις αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες της. Επίσης περιέχει σε μικρές ποσότητες πρόπολη, γύρη και βασιλικό πολτό που είναι γνωστό ότι έχουν μεγάλα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. 

Η γύρη ανθέων, είναι η τροφή των νεογνών μελισσών. Αποτελείται από ένα κολλώδες υλικό σε μορφή πούδρας, το οποίο συλλέγουν οι εργάτριες μέλισσες από τα άνθη διαφόρων φυτών. Αποτελείται από γυρεόκοκκους, τα αρσενικά, δηλαδή, αναπαραγωγικά κύτταρα των φυτών, που καθώς τους μαζεύουν οι μέλισσες κάτω από τα πόδια τους, σχηματίζουν σφαιρίδια, πάνω στα οποία προσκολλάται το νέκταρ των λουλουδιών κι άλλες ουσίες που εκκρίνει η μέλισσα. Οι εργάτριες εναποθέτουν αυτά τα εμπλουτισμένα σφαιρίδια στα κελιά της κηρήθρας και με αυτά ταΐζουν τις νεαρές μέλισσες. Επειδή οι γυρεόκοκκοι διαφέρουν από λουλούδι σε λουλούδι κι επειδή η γύρη προέρχεται συνήθως από πολλά είδη λουλουδιών, οι κόκκοι της είναι πολύχρωμοι, όπως και τα  λουλούδια 

Κανένα άλλο φυσικό προϊόν δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την νωπή γύρη ανθέων σε επίπεδο θρεπτικής αξίας. Είναι μια απόλυτα φυσική υπερτροφή, μια “βόμβα” υγείας για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς περιέχει πάνω από 250 βιολογικά δραστικές ουσίες, όπως φυτικές πρωτεΐνες, αμινοξέα, υδατάνθρακες, λιπίδια, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η περιεκτικότητα της σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά ποικίλλει, ανάλογα με τη βοτανική της προέλευση, αλλά κατά μέσο όρο περιέχει 22% φυτικές πρωτεΐνες, 31% υδατάνθρακες, 5% λιπίδια, σχεδόν όλο το σύμπλεγμα των βιταμινών Β, βιταμίνες Η, C, και Ε και είναι πλούσια σε ανόργανα άλατα. Μόλις μια κουταλιά της σούπας γύρη (15 γρ.), καλύπτει τις ημερήσιες ανθρώπινες ανάγκες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ μόλις 35 γρ. γύρης είναι αρκετά για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικου ατόμου σε πρωτεΐνες. 

Οι κύριες ευεργετικές ιδιότητές της είναι: 

 • ενίσχυση του μεταβολισμού λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς της σε ένζυμα και συνένζυμα,
 • φυσική τόνωση και ενίσχυση της αντοχήςκαι της άμυνας ου οργανισμού.

Η Κηρήθρα με μέλι είναι 100% βρώσιμη. Απολαύστε την:  

 • αυτούσια: μασήστε ένα κομμάτι, το μέλι θα λιώσει στο στόμα, το δε κερί τρώγεται
 • σε ζεστό βουτυρωμένο ψωμί, κρέπα ή βάφλα
 • σε γιαούρτι, στα δημητριακά, τη γκρανόλα, το μούσλι
 • με τα αγαπημένα σας τυριά
 • στη ζαχαροπλαστική σαν γαρνιτούρα σε παγωτά και γλυκά

Απολαύστε τη γύρη: 

 • αυτούσια ή αναμεμιγμένη με μέλι 
 • διαλυμένη σε χυμούς φρούτων, ροφήματα ή smoothies
 • σε γιαούρτι, στα δημητριακά, τη γκρανόλα, το μούσλι
 • σε σαλάτες σαν γαρνιτούρα ή σε dressings
 • στη ζαχαροπλαστική σαν γαρνιτούρα σε παγωτά και γλυκά
Μετάβαση στο περιεχόμενο