ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΛΙΑΣ
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Τι είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο;
Εξαιρετικό παρθένο ονομάζεται το άθερμο ελαιόλαδο, εξαιρετικής ποιότητας, που χαρακτηρίζεται από ξεχωριστό άρωμα, μοναδική γεύση, χρυσοπράσινο χρώμα και χαμηλή οξύτητα (μέχρι 0,8%). Παράγεται χωρίς χημική επεξεργασία από την έκθλιψη του καρπού με μηχανικές μεθόδους, σε θερμοκρασία κάτω των 27°C (ψυχρή έκθλιψη) μέσα σε 24 ώρες από τη συγκομιδή του καρπού. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει τα καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και διατηρεί ακέραιη τη διατροφική του αξία.
Ποια είναι η διατροφική αξία των προϊόντων ελιάς;
Τόσο ο καρπός της ελιάς, όσο και το ελαιόλαδο είναι εκλεκτά τρόφιμα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ελεύθερα χοληστερόλης και πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που μειώνουν τα επίπεδα της επιβλαβούς χοληστερόλης LDL. Περιέχουν και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών με την έντονη αντιγηραντική δράση και τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου σε φαινολικές ενώσεις συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και στην προστασία από την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών, ενώ πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι περιέχει μια συγκεκριμένη ένωση φαινόλης, την ολεοκανθάλη, η οποία δρα παρόμοια με την ουσία ιβουπροφαίνη στο σώμα.
Τι να διαλέξω ελιές ή ελαιόλαδο;
Και τα δυο. Οι ελιές υστερούν σε σχέση με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μόνο σε ό,τι αφορά την περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη Ε, από την οποία περιέχουν αμελητέα ποσότητα. Ωστόσο, εξασφαλίζουν με την κατανάλωση τους επαρκή αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό, καθώς έχουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή και κυρίως σε β-καροτένιο (προβιταμίνη Α).
Είναι το ελαιόλαδο βρώσιμο, όταν φαίνεται θολό ή άσπρο;
Ναι. Η νέφωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο που οφείλεται στην έκθεση του ελαιολάδου σε θερμοκρασία κάτω από 8°C , χωρίς ωστόσο να χάνει τις ιδιότητές του. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, παρατηρούμε συχνά αυτό το φαινόμενο. Το ελαιόλαδο αποκτά τη διαύγειά του και πάλι, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα όταν βρεθεί σε θερμοκρασία δωματίου.