ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΛΙΑΣ

Η καλλιέργεια της ελιάς στον ελλαδικό χώρο χάνεται στα βάθη των αιώνων. Το δώρο της θεάς Αθηνάς, το ιερό δένδρο, που συμβολίζει την αθανασία, τη γονιμότητα, την αφθονία και την ειρήνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την καθημερινή ζωή των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Τα προϊόντα της αποτελούν βασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής και είναι υψηλής διατροφικής αξίας με αμέτρητα οφέλη για την υγεία και την ευεξία.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Εξαιρετικό παρθένο ονομάζεται το άθερμο ελαιόλαδο, εξαιρετικής ποιότητας, που χαρακτηρίζεται από ξεχωριστό άρωμα, μοναδική γεύση, χρυσοπράσινο χρώμα και χαμηλή οξύτητα (μέχρι 0,8%). Παράγεται χωρίς χημική επεξεργασία από την έκθλιψη του καρπού με μηχανικές μεθόδους, σε θερμοκρασία κάτω των 27°C (ψυχρή έκθλιψη) μέσα σε 24 ώρες από τη συγκομιδή του καρπού. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει τα καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και διατηρεί ακέραιη τη διατροφική του αξία. 

Τόσο ο καρπός της ελιάς, όσο και το ελαιόλαδο είναι εκλεκτά τρόφιμα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ελεύθερα χοληστερόλης και πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που μειώνουν τα επίπεδα της επιβλαβούς χοληστερόλης LDL. Περιέχουν και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών με την έντονη αντιγηραντική δράση και τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου σε φαινολικές ενώσεις συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και στην προστασία από την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών, ενώ πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι περιέχει μια συγκεκριμένη ένωση φαινόλης, την ολεοκανθάλη, η οποία δρα παρόμοια με την ουσία ιβουπροφαίνη στο σώμα.  

Και τα δυο. Οι ελιές υστερούν σε σχέση με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μόνο σε ό,τι αφορά την περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη Ε, από την οποία περιέχουν αμελητέα ποσότητα. Ωστόσο, εξασφαλίζουν με την κατανάλωση τους επαρκή αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό, καθώς έχουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή και κυρίως σε β-καροτένιο (προβιταμίνη Α).  

Ναι. Η νέφωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο που οφείλεται στην έκθεση του ελαιολάδου σε θερμοκρασία κάτω από 8°C , χωρίς ωστόσο να χάνει τις ιδιότητές του. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, παρατηρούμε συχνά αυτό το φαινόμενο.  Το ελαιόλαδο αποκτά τη διαύγειά του και πάλι, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα όταν βρεθεί σε θερμοκρασία δωματίου. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο