Υλικά για τη ζύμη:
400 g χυμό πορτοκαλιού
530 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Dioterra
50g γρ. βούτυρο αγελάδας λιωμένο
30 γρ. άχνη ζάχαρη
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/4 κ.γ. κανέλα
1/5 κ.γ. γαρίφαλο
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1200 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 g καρύδια χοντροκομμένα για το σερβίρισμα
Θυμαρίσιο Mέλι Dioterra για το μέλωμα
Υλικά για το σιρόπι:
500 g νερό
700 γρ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
2 ξυλάκια κανέλας
100 g Θυμαρίσιο Μέλι Dioterra
Instructions
Ετοιμάζουμε το σιρόπι προσθέτοντας τα υλικά εκτός από το μέλι σε κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και όταν το σιρόπι φτάσει σε θερμοκρασία 40°C προσθέτουμε το μέλι.
Αναμιγνύουμε το βούτυρο με τα υγρά υλικά για τη ζύμη σε μπολ. Προσθέτουμε την άχνη, σόδα και όλα τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε με το χέρι, προσθέτοντας το αλεύρι και συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα στρογγυλά ή οβάλ και πιέζουμε τη μια πλευρά τους σε τρίφτη για να αποκτήσει σαγρέ όψη. Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.
Τα τοποθετούμε σε πιατέλα, τα περιχύνουμε με θυμαρίσιο μέλι και πασπαλίζουμε με τα θρυμματισμένα καρύδια.