Ingredients
550 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
460 ml χλιαρό νερό
60ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Dioterra
8 g ξερή μαγιά
1κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. θυμάρι ξερό, τριμμένο
1 1⁄2 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
10 Eλιές Καλαμών Dioterra, χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε μικρούς κύβους
Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι σε μπολ, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε με σπάτουλα. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά, 20ml ελαιόλαδο, το θυμάρι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό. Ανακατεύουμε καλά με τη σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο τη ζύμη, καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε 6-8 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.
Με μια σπάτουλα που έχουμε προηγούμενα λαδώσει, ανακατεύουμε πολύ απαλά και ξεφουσκώνουμε τη ζύμη. Ραντίζουμε ξανά με ελαιόλαδο. Σε ένα μακρόστενο ταψί στρώνουμε χαρτί ψησίματος, αδειάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε 40-45 λεπτά να φουσκώσει ξανά τοποθετώντας πάνω της ένα γυάλινο καπάκι. Αφού φουσκώσει για δεύτερη φορά, βουτάμε τις άκρες των δακτύλων μας στη φουσκωμένη ζύμη πιέζοντας ελαφρά ώστε να καλύψει την επιφάνεια του ταψιού και σχηματίζουμε λακουβίτσες, στις οποίες βουλιάζουμε τις ψιλοκομμένες ελιές και τις λιαστές ντομάτες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σε αέρα, στους 180 °C, για περίπου 40-45΄ μέχρι να ροδίσει καλά. Βγάζουμε την φοκάτσια πάνω σε ξύλο κοπής ή σχάρα να κρυώσει και να τραβήξει την υγρασία της.